Krepšelis

Krepšelis tuščias

Entero virusas vaikams: simptomai, gydymas, komplikacijos

Kasdien susiduriame su įvairiomis virusinėmis infekcijomis, tačiau viena iš jų ypač išsiskiria savo paplitimu ir poveikiu vaikams – tai enterovirusai. Šie nematomi priešai gyvuoja ištisus metus ir yra nepaprastai atsparūs aplinkos veiksniams, todėl jais lengva užsikrėsti. Vaikai, turintys dar tik besiformuojantį imunitetą, yra ypač pažeidžiama grupė. Enterovirusas vaikams gali sukelti lengvas, bet ir rimtas ligas, pasireiškiančias bėrimais, karščiavimu ir net komplikacijomis, kurios gali paveikti nervų sistemą, širdį ar kitus organus.

Šiame straipsnyje pažvelgsime į enterovirusų simptomus, gydymo galimybes ir svarbą atkreipti dėmesį į šias infekcijas, kad apsaugotume savo vaikus nuo galimų pavojų.

entero virusas simptomai

Kas yra enterovirusai?

Enterovirusai – tai virusų grupė, priklausanti Picornaviridae šeimai, kurių pagrindinis taikinys yra žmogaus virškinamasis traktas, tačiau jie taip pat gali paveikti kitus organus ir sistemas. Šie virusai gyvuoja ištisus metus, kadangi yra begalo atsparūs išoriniams veiksniams, būtent dėl šios priežasties jais yra labai lengva užsikrėsti. Labiausiai pažeidžiama žmonių grupė – vaikai, kadangi jų imunitetas yra dar per silpnas tinkamai bei efektyviai kovoti su iškilusiais simptomais, kas gali privesti prie rimtų šio viruso komplikacijų.

Enteroviruso tipai

Enterovirusams priskiriama apie 70 skirtingų virusų rūšių, iš kurių tik 10-15 yra pavojingos žmogaus sveikatai. Pagrindiniai entero viruso tipai yra:

  • Poliovirusai – sukelia poliomielitą (infekciją, kuri gali sukelti paralyžių).
  • Koksakivirusai ir enterovirusas – vieni populiariausių viruso tipų, kurie gali sukelti įvairias ligas, įskaitant rankų, kojų ir burnos ligą, herpanginą, meningitą.
  • Echovirusai – dažniausiai sukelia nespecifines virusines infekcijas, tačiau taip pat gali sukelti meningitą, encefalitą, širdies raumens infekcijas (miokarditą).
  • Rinovirusai – dažniausia peršalimo priežastis. Jie sukelia lengvas kvėpavimo takų infekcijas.

Šie virusai dažniausiai sukelia lengvas ligas bei tarpusavyje panašius simptomus, tačiau kai kuriems žmonėms, ypatingai vaikams, pagyvenusiems asmenims ir imunodeficitą turintiems pacientams, enterovirusai gali būti pavojingi ir sukelti rimtesnių komplikacijų.

Kuris enteroviruso tipas labiausiai paplitęs Lietuvoje?

Vieno pagrindinio labiausiai paplitusio enteroviruso tipo Lietuvoje nėra, tačiau yra pagrindiniai simptomai, kurie dažniausiai pasireiškia sergančiam entero virusu: karščiavimas (iki 38,5-40°), peršalimas, vėmimas, viduriavimas bei bėrimas ant delnų, pėdų odoje ar burnos gleivinėje.

Enterovirusinės infekcijos vaikams simptomai

Dažniausiai entero viruso infekcijos būna besimptomės arba apsiriboja tokiais simptomai kaip:

  • Karščiavimas (temperatūra gali pakilti iki 38,5-40°)
  • Viduriavimas
  • Vėmimas
  • Bėrimai ant rankų, kojų bei burnoje (angl. hand-foot-mouth disease)
  • Kvėpavimo takų sutrikimai (kosulys, sloga, sunkumas kvėpuoti)
  • Galvos, gerklės skausmas

Simptomai dažniausiai laikosi nuo 3 iki 7 dienų.

entero virusas vaikams

Enteroviruso bėrimai – kaip atskirti, kad tai ši liga?

Siekiant atskirti entero viruso bėrimus, svarbu atsiminti kelis pagrindinius faktorius:

  • Bėrimai dažniausiai atsiranda ant rankų, kojų ir burnos, kartais ir tarpvietės, užpakaliuko odoje. Tai ypač būdinga rankų, kojų ir burnos ligai.
  • Bėrimai yra mažos raudonos dėmelės arba pūslelės. Pūslelės burnoje gali virsti skausmingomis opomis, kurios apsunkina valgymą ir gėrimą.
  • Kartu su bėrimais dažnai pasireiškia karščiavimas, vėmimas, viduriavimas, gerklės skausmas, apetito praradimas ir bendras silpnumas.
  • Bėrimus gali lydėti ir kvėpavimo takų sutrikimai, tokie kaip kosulys ar sloga.
  • Enterovirusai dažniausiai plinta vasarą ir rudenį, tad bėrimų atsiradimas šiuo metu gali būti papildomas ženklas, kad tai enterovirusinė infekcija.

Kadangi enterovirusų bėrimai gali būti panašūs į kitų virusinių ligų simptomus, tokių kaip vėjaraupiai ar alerginės reakcijos, svarbu, tik pastebėjus atsirandančius bėrimus ant kūno bei juos lydinčius simptomus, nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją, kuris gali atlikti diagnostinius tyrimus ir patvirtinti infekciją.

Kaip užsikrečiama enterovirusu?

Enterovirusai dažniausiai plinta per užterštą maistą, vandenį arba per kontaktą su užkrėstais asmenimis, dėl neplaunamų rankų. Enterovirusai lengvai išgyvena rūgštinėje skrandžio terpėje ir dauginasi žarnyne, todėl jie lengvai perduodami ir per oralinį-fekalinį kelią. Visų užsikrėtimo galimybių pagrindas yra – bloga asmens higiena, kuri įskaito netinkamą kosėjimo, čiaudėjimo etiketą, retą rankų plovimą (prieš maistą, po apsilankymo tualete ar viešose erdvėse). Nors enterovirusas vaikams gyvuoja ištisus metus, didžiausia tikimybė užsikrėsti atsiranda vasaros bei rudens laikotarpiais, todėl tokiu metu reikia būti ypatingai atsargiems.

Kaip gydomas enterovirusas?

Kadangi enterovirusinė infekcija dažniausiai yra lengva ir praeina savaime per kelias dienas ar savaites, gydymas paprastai apsiriboja simptomų kontrole ir paciento būklės stebėjimu. Tai reiškia, kad gydymas yra skirtas palengvinti simptomus ir pagerinti paciento savijautą, kol organizmas pats nesusidoroja su virusu.

Štai pagrindiniai gydymo principai:

  • Ligoniui rekomenduojama daug ilsėtis ir gerti pakankamai skysčių, kad būtų išvengta dehidratacijos, ypač jei yra karščiavimas ar viduriavimas.
  • Jei pacientas karščiuoja bei jaučia įvairius kūno skausmus, gali būti skiriami karščiavimą, skausmą, temperatūrą mažinantys vaistai, tokie kaip paracetamolis ar ibuprofenas. Tai ypač svarbu, siekiant užtikrinti pakankamą skysčių vartojimą, nes dėl ryklės skausmo vaikai gali atsisakyti gerti, valgyti.
  • Jei pacientas skundžiasi gerklės skausmu ar skausmingomis pūslelėmis burnoje (pavyzdžiui, herpanginos atveju), papildomai gali būti naudojami vietinio poveikio vaistai, skirti ryklei, įskaitant specialius purškiklius, pastiles ar burnos gelius, kad sumažinti diskomfortą.
  • Jei yra virškinimo trakto sutrikimų (viduriavimas, vėmimas), rekomenduojama laikytis švelnios, lengvai virškinamos dietos, kad nebūtų dirginamas skrandis ir žarnynas.

Sunkių enteroviruso formų (pvz.: aseptinio meningito, miokardito) atvejais gali prireikti hospitalizacijos, intensyvios priežiūros ir palaikomojo gydymo. Tai gali apimti intraveninių skysčių vartojimą, deguonies terapiją ar net dirbtinį plaučių ventiliavimą, jei atsirado rimtų kvėpavimo sutrikimų.

entero virusas berimas suaugusiems

Galimos enteroviruso komplikacijos – kodėl būtina gydyti?

Enterovirusinės infekcijos paprastai yra lengvos ir praeina be komplikacijų, tačiau tam tikrais atvejais, ypač vaikams ar tiems, kurių imuninė sistema yra nusilpusi, jei jos nėra laiku gydomos, gali išsivystyti rimtesnės komplikacijos.

  • Meningitas
    Tai viena iš dažniausių enteroviruso komplikacijų. Liga pasireiškia smegenų dangalų uždegimu (meningitu) bei smegenų skysčio infekciniais pakitimais. Pasižymi tokiais simptomais kaip: karščiavimas, galvos skausmas, sprando raumenų rigidiškumas (standumas), jautrumas šviesai, vėmimas.
  • Miokarditas ir perikarditas
    Širdies raumens (miokardo) arba širdies dangalo (perikardo) uždegimas, kurį dažniausiai sukelia enterovirusai, ypač Coxsacki B grupės virusai. Būdingas krūtinės skausmas, nuovargis, dusulys, širdies ritmo sutrikimai.
  • Rankų, kojų ir burnos liga
    Tai dažna enterovirusų sukelta infekcija, pasireiškianti pūslelėmis ant delnų, pėdų, burnos ir kartais ant kitų kūno dalių. Nors liga dažniausiai praeina savaime, ją gali lydėti dehidratacija dėl skausmo burnoje (pūslelės trukdo valgyti ir gerti).
  • Encefalitas
    Smegenų uždegimas, dažnai sukeliamas neurotropinių enterovirusų, pavyzdžiui, Enteroviruso 71. Pasižymi tokiais simptomais, kaip: stiprus galvos skausmas, sąmonės sutrikimai, traukuliai, karščiavimas. Ši komplikacija yra reta, bet pavojinga, ypač mažiems vaikams. Encefalitas gali palikti ilgalaikius neurologinius pažeidimus arba net baigtis mirtimi.
  • Poliomielitas
    Poliovirusas, kuris yra vienas iš enteroviruso tipų, sukelia poliomielitą – sunkią centrinės nervų sistemos infekciją, galinčią sukelti paralyžių arba silpnumą, dažniausiai apatinėje kūno dalyje, negrįžtamas galūnių deformacijas. Tai vienintelis enterovirusas, nuo kurio galima apsisaugoti skiepais.
  • Pleurodynia (Bornholmo liga)
    Enteroviruso sukelta būklė, pasireiškianti ūmiu krūtinės arba pilvo raumenų skausmu. Nors liga paprastai praeina be ilgalaikių padarinių, stiprus skausmas krūtinėje gali sukelti kvėpavimo sunkumų ir pacientą labai išvarginti.
  • Naujagimių enterovirusinė infekcija
    Naujagimiai yra viena pažeidžiamiausių grupių, ypač jei motina nėštumo metu buvo užsikrėtusi enterovirusu. Infekcija gali pasireikšti kaip sepsio sindromas su karščiavimu, mieguistumu, mitybos problemomis ir net centrinės nervų sistemos pažeidimais, tokiais kaip meningoencefalitas. Naujagimiams enterovirusinė infekcija gali būti mirtina arba sukelti ilgalaikes pasekmes, pavyzdžiui, neurologinius sutrikimus.
skiepai nuo entero viruso

Skiepai nuo enteroviruso

Šiuo metu specifinių skiepų nuo visų enterovirusų nėra, tačiau egzistuoja poliomielito vakcina, kuri apsaugo nuo vieno iš pavojingiausių enterovirusų – polioviruso, sukeliančio poliomielitą (sunkų raumenų paralyžių, kartais net visam gyvenimui). Ši vakcina yra itin svarbi siekiant išvengti sunkių poliomielito komplikacijų, ypatingai vaikams.

Užtikrinkite, kad jūsų vaikas būtų apsaugotas – registruokitės skiepui nuo poliomelito P9 klinikoje dabar.

Apibendrinimas

Enterovirusas yra labiausiai paplitusi infekcijų visuma tarp vaikų. Nors dauguma šios ligos atvejų praeina savaime, apsiribojant tik tokiais simptomais, kaip karščiavimas, bėrimai, viduriavimas ar kvėpavimo takų sutrikimai, kai kurios infekcijos gali sukelti rimtesnes komplikacijas, įskaitant nervų sistemos, širdies ar kitų organų pažeidimus. Kadangi specifinių skiepų nuo visų enterovirusų dar nėra, ypač svarbu plėsti vaikų supratimą apie tinkamą higieną ir stiprinti jų imunitetą. Ypač svarbu pasiskiepyti nuo poliomelito – vienintelės enteroviruso ligos, nuo kurios galima apsisaugoti vakcinos pagalba.

Apsaugokite savo vaikus – registruokitės konsultacijai bei skiepams P9 klinikoje: +370 694 65000

DUK apie enterovirusus

Ar enterovirusu serga suaugusieji?

Taip, enterovirusu gali užsikrėsti ir suaugusieji. Nors simptomai dažnai būna lengvesni nei vaikams, suaugusieji taip pat gali susirgti sunkesnėmis formomis, ypač jei turi susilpnėjusią imuninę sistemą.

Koks yra enteroviruso inkubacinis periodas?

Enterovirusų inkubacinis periodas paprastai trunka nuo 3 iki 6 dienų, tačiau jis gali svyruoti priklausomai nuo viruso tipo.

Kiek laiko asmuo yra užkrečiamas?

Asmuo, užsikrėtęs enterovirusu, gali būti užkrečiamas kelias savaites po to, kai simptomai išnyksta. Virusai gali išlikti organizme ir būti perduodami kitiems per išmatas ar oro lašeliniu būdu.

Ar enterovirusas pavojingas nėštumo metu?

Nors dauguma enterovirusų nėštumo metu nėra itin pavojingi, kai kurios infekcijos gali sukelti komplikacijų, pavyzdžiui, sukelti naujagimiui sepsi. Nėščioms moterims pajautus bent vieną simptomą, panašų į enterovirusą, vertėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją, siekiant išvengti tolimesnių komplikacijų.

Kokios yra enteroviruso komplikacijos vaikams?

Enterovirusas vaikams gali sukelti sunkesnes komplikacijas, tokias kaip meningitas, miokarditas, pleurodynia, o retais atvejais – encefalitas ar paralyžius.

Kaip galima užsikrėsti enterovirusu?

Enterovirusai plinta per tiesioginį kontaktą su užkrėstu asmeniu arba seilėmis, išmatomis užterštais paviršiais, taip pat oro lašeliniu būdu, pvz.: per kosulį ar čiaudulį, bei per užterštą vandenį ir maistą.

Ar egzistuoja skiepai nuo enterovirusų?

Nors yra vakcina nuo polioviruso, kuris yra entero virusų šeimos dalis, kitiems enterovirusams vakcinos kol kas nėra.

Dalinkitės straipsniu: